2015/08/28 即時新聞

on.cc
謝霆鋒基仔打牛肉丸 畀兩支鐵棍考起
08月28日(五) 15:56
【on.cc東網專訊】 謝霆鋒的《十二道鋒味》正在內地熱播,明晚霆鋒率領「鋒味家族」走到佛山長岐村,挑戰粵菜經典名菜「乾炒牛河」,今集還有古巨基做嘉賓,他們先要到村口取「活泉」,陳偉霆更將井水挑至村中老人的家中,而霆鋒、陳羽凡和基仔則要替牛肉店老闆打牛肉丸來換取食材,雖然三人看似都頗強壯,但不料被打丸子的兩根鐵棍打敗了,基仔舉着近7斤重的棍子半天使不上勁,連把黃豆磨得飛快的霆鋒也只堅持了一會兒就開始叫苦不迭。

據知乾炒牛河正是胡海泉父親最喜歡的粵菜,海泉決心要學成這道美食給父親,所以當日霆鋒就讓海泉擔當大廚,霆鋒更偷偷召集成員策劃一個驚喜,要幫好兄弟提前完成心願,眾人接通了與胡爸爸的視頻對話,教胡海泉帶來驚喜,他瞪大眼睛大呼:「太刺激了。」

謝霆鋒邀好友古巨基上節目一齊下廚。

霆鋒(中)、陳羽凡(左)和基仔則要替牛肉店老闆打牛肉丸來換取食材。

唔知佢哋計緊啲咩呢?

佢哋今次就去咗佛山長岐村挑戰「乾炒牛河」。

唔知煮成點呢?

睇落好似唔錯喎~

謝霆鋒(左)、古巨基

大合照
~
Powered by Discuz!7.0 Design by loveucn.com
基本色 ( 京ICP备15028471号)|联系我们 |WAP
GMT+8, 2017-10-24 19:12, Processed in 0.005206 second(s), 6 queries